Bezoek Zurenborg, één van de mooiste wijken van Antwerpen 

Is Antwerpen een van je favoriete bestemmingen en keer je er regelmatig terug? Zoek je naar nieuwe, onbekende plekjes om te ontdekken? Antwerpen heeft zoveel meer dan zijn Grote Markt, de Groenplaats en het Eilandje. Minder bekende stadswijken verken je best met een gehuurde stadsfiets. Fiets in ieder geval door de wijk Zurenborg, één van de mooiste wijk van Antwerpen.

Belle époque in Antwerpen

Zurenborg is een woonwijk gelegen in het zuidoosten van Antwerpen. Onze noorderburen noemen het 'een hele dure wijk'. Dat heeft alles te maken met de prachtige panden die je er aantreft. De geschiedenis van Zurenborg dateert van het einde van de 19e eeuw. Je maakt er kennis met de indrukwekkende architectuur uit de belle époque, de periode van net voor de Eerste Wereldoorlog. Vele woningen op Zurenborg behielden hun zeldzame schoonheid in art nouveau en jugendstil. Oorspronkelijk woonde er 'de bourgeoisie' of de welvarende Antwerpenaars. Die waren wel niet van adel, maar waren wél rijke mensen die het zowel op economisch als politiek vlak voor het zeggen hadden. Dat merk je er nog altijd aan de vele mooie pleinen, brede straten en huizen met vaak imposante verfraaiingen. Heel wat woningen die je er vandaag aantreft zijn voor de doorsnee Antwerpenaar nog altijd onbetaalbaar.

De Draakplaats

Ten zuiden van de Draakplaats vind je de mooiste belle époque woningen van Zurenborg. De spoorbrug is de favoriete plaats van fotografen die deze wijk op een unieke manier willen vastleggen. Leg je fiets aan de ketting en wandel door de Transvaalstraat, de Waterloostraat en de Generaal van Merlenstraat. Vergeleken met andere Antwerpse wijken en buurten wordt Zurenborg zichtbaar goed onderhouden met propere straten, veel groen en kleurrijke bloemen.

De Dageraadplaats

Zurenborg wordt in twee verdeeld door een spoorlijn met de Dageraadplaats als centraal punt. Een groot plein met een speeltuin, sportmogelijkheden en veel terrasjes en restaurants zorgen voor extra sfeer en nog meer gezelligheid. Vergeleken met vele andere Antwerpse pleinen is het hier relatief rustig. Je vindt er heel wat sfeervolle cafés en stijlvolle restaurants.

De mooiste straat van Zurenborg

Dat is ongetwijfeld de Cogels-Osylei. Denk de geparkeerde auto's weg en je bent in een ander tijdperk. Zurenborg ontwikkelde zich op de grond van het echtpaar Cogels-Osy de Wichem. Logisch toch dat de mooiste straat van Zurenborg hun namen draagt?

Binge drinken

Binge drinking kun je vooral in de caféétjes op de Dageraadplaats. Wil je daar vanaf? Zoek dan gespecialiseerde hulp.

Berichten gemaakt 8

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven